Sosyal Medya

Makale

Gavura ‘Gavur’ Demek Yasaklanmıştır

Son Osmanlı Vakanüvisi, Abdurrahman Åžeref Efendi’nin nakline göre: “Galata’da Voyvoda Karakolu’nda kumandan bir tabur aÄŸası var imiÅŸ. Hıristiyan ahali ara sıra bir Müslüman’ı yakalayıp karakola götürür. “Bana gâvur dedi” diye cezalandırılmasını istermiÅŸ. Tabur aÄŸası “Ay oÄŸul anlatamadık mı? Åžimdi Tanzimat var, gâvura gâvur denmeyecek. Söyleye söyleye dilimizde tüy bitti!” diye kabahatliyi tekdir ve tevbih eyler(azarlar) imiÅŸler.

 

Herhangi bir yazımda “Gâvur” sözcüğünü kullandığımda Word yazı programında bu sözcüğün altında yeÅŸil kırık bir çizgi beliriyor. Bu yeÅŸil itiraz çizgisinin üzerine tıkladığımda ise “Argo veya Kaba Sözcük” uyarısıyla bu sözcüğü kullanmayıp deÄŸiÅŸtirmem tembihleniyor.

 

Benim için günden güne manası yerine oturan ve birçok hususu bu terim üzerinden düşünmemi saÄŸlayan “Gâvur” sözcüğü meÄŸer argoymuÅŸ. Hatta çok da kaba bir sözcükmüş ki nezaket sahibi benim gibi birisine asla yakışmazmış! Asıl ilginç olan, Word, bu yeÅŸil kırık çizgiyle deÄŸiÅŸtirilmesini istediÄŸi diÄŸer sözcüklerin yerine kullanılacak yeni sözcükler önerirken “Gâvur” yerine bir sözcük önermeyip siyah harflerle “Argo veya Kaba Sözcük” diyerek dışlıyor. EÄŸer sözcüğü deÄŸiÅŸtirmemekte ısrar ediyorsanız “Tümceyi yok say” seçeneÄŸine yönlendiriyor. Ama ben “Kuralı yok say” seçeneÄŸinde karar kılıp “Gâvur” terimini kullanmaya devam ediyorum…

 

Bu uyarı muhtemelen “Word” programını yazan gâvurlar tarafından deÄŸil de içimizdeki “Gâvura gâvur demek yasak.” projesinin ürünü olan kıblesi batıya dönük gavur severler tarafından yazılıma ilave edilmiÅŸ olmalı…

 

Gâvur sözcüğü, Kuran’da ki Kâfir sözcüğünün halk dilindeki karşılığı gibi durur. Genellikle dinsiz, merhametsiz, acımasız anlamında kullanılır. Ama ülkemizde hangi görüşten olursa olsun (hatta ateist olduÄŸunu söyleyen) biri diÄŸerine “Gâvur” diyorsa onun Müslüman olmadığının yanı sıra bizden sayılmadığını da vurgulamış olur. Ama ‘Kâfir’ sözcüğünü söyleyen bir dindar(!), kendi itikadi mezhebine ve Ä°slami kabullerine uygun olmayan diÄŸerlerini (Müslümanları) zikreder ve bunda bir beis görmez. Yani “Gâvur” nitelemesi din ile ilgisi olmayanlarda dahi bir düşman algısı oluÅŸtururken, dindarların ötekilerden gördükleri Müslümanlara “Kâfir” sözcüğünü reva görmesi sizi de incitmiyor mu?

 

Gâvura gâvur demekten vazgeçilmesinin Tanzimat sonrası baÅŸlayan bir uygulama olduÄŸu iddiasını tarihçilere bırakıyorum. Ama “Gâvur” kelimesi bize, kadim bir tarihe baÄŸlı olduÄŸumuzu hissettirmesine ve adeta toplumsal birlikteliÄŸimizi hatırlatmasına raÄŸmen kullanmaktan vazgeçmemiz size de manidar gelmiyor mu?

 

Bir gün Tv’de Topkapı Bostanlarının parka dönüştürme projesine karşı yapılan gösterileri izliyordum. Gösteri için toplanan kadınların birine orada yaÅŸayan bir Roman hanım “Seni tanımıyorum buraya nereden geldin?” sorusuna ecnebi kadının bozuk bir Türkçeyle karşılık verince, oradakilere dönüp “Bu gâvurla mı birliktesiniz?” demesini ve bu sözlerin protestocu kadınların yüzlerini nasıl allak bullak edip  seslerini kestirdiÄŸini görmeliydiniz.

 

İçimizdeki gâvurların farklı kıyafet giyme zorunluluÄŸunun Osmanlı’nın yıkılmasından sonra konulan kılık kıyafet kanunuyla kaldırılmasının insanlar arasındaki eÅŸitsizliÄŸi giderdiÄŸini söyleyenler, yeni neslimizin gâvurlar gibi giyinmekte kalmayıp onlarla ortak mensubiyetler peÅŸinde koÅŸmalarına ne diyorlar? Gâvurluk bir hayat tarzıdır. Ve batıya seyahat eden her vatandaşımızın gâvura olan hayranlığı azalır. Bu hayranlık azalmasının bir düşmanlığa dönüşmemesi için de “Onların ahlaklarını deÄŸil de teknolojilerini almalıyız.” sözünü nakaratlaÅŸtıran proje çocuklarının kimliklerine dikkat etmeliyiz.

 

Ateist olduÄŸunu söyleyen bir meslektaşım, Ä°slam’ı tebliÄŸ etme isteÄŸimi kabul etmiÅŸ, sohbete “Sen ve ben gâvur deÄŸiliz.” ÅŸeklinde baÅŸlamama memnun olmuÅŸtu. Ama Kuran’ın onun düşüncesine sahip olanlara sık sık kâfir nitelemesi canını sıkıyordu. Bunun nedeni dindarlardan hep bir kin ve nefret boÅŸalması veya aÅŸağılama olarak duyduÄŸu kâfir kelimesini “Argo veya Kaba Sözcük” zannıyla kendine yakıştıramamasıydı. Kuran’daki tüm olumsuz nitelemelerin bir durum tespiti olduÄŸunu ve bundan kurtulmanın yollarının tüm ayrıntılarıyla izah edildiÄŸini, kınanıp aÅŸağılananların ise yanlışta ısrar edip insanlara ve kendilerine zulmedenlerin olduÄŸunu anlatmaksa çok vaktimi almıştı. Ve bu zor süreçten sonra kesinlikle Kuran’daki olumsuz nitelemeleri bir sövgü olarak kullanmamaya dikkat ediyorum.

 

Kuran’ın olumsuz nitelemelerini “Argo veya Kaba Sözcük” gibi kullanmayı öncelikle iman iddiasında olanlar terk etmeli ki Word’de kullanılan bu haksız nitelemeye itiraz hakkımız olsun. Bu konuda vaizleri, propogandisleri ve siyasetçileri ciddiyetle uyarmalıyız.

 

Velhasıl dostlar Ä°slam coÄŸrafyasındaki yangının söndürülmesi için gâvur konusunda bir mutabakata varmalıyız. Türkiye’de yaÅŸayanlar gâvur deÄŸildir. Türkler, Kürtler, Çerkezler, Abazalar… gâvur deÄŸildir. Türkiye’nin sadece % 50 si deÄŸil, tamamı gâvur deÄŸildir. Gezi protestolarına katılanlar gâvur deÄŸildir. Ä°ranlı kardeÅŸlerimiz gâvur deÄŸildir. Gâvur olanlar bellidir. Ä°slam ümmetinin, kültürüyle, inancıyla, kimliÄŸiyle savaÅŸanlar, yani Amerikalılar, Ä°ngilizler, Ruslar, Ä°srailliler, bizimle Çanakkale’de çarpışanlar ve üç kuruÅŸ için bunlara uÅŸaklık eden yerli iÅŸbirlikçiler gâvurdur… Yani “Kahrolsun” dediklerimizdir gâvur olanlar.

 

Bir takım cenahlarca planlı ve programlı olarak “Her ÅŸeyin altında bir Yahudi parmağı aramayın” sözüyle o kadar çok Müslüman kınandı ve bunu yapanlar antiseminizimle o kadar çok suçlandı ki, bu kadar baskıya dayanamayan gavura gavur demesi yasaklananlar artık Suriye ve Mısır‘da yapılan katliamların sorumlu olarak Åžii veya Sünnileri suçlamaktan baÅŸka yol bulamadılar. Mısır ve Suriye ile sınırı olan ve bitmez tükenmez savaÅŸlar yapmış Ä°srail artık sudan çıkmış ak kaşık mertebesinde zikrediliyor. Küresel sermayenin gayri meÅŸru çocuklarına (müttefiklerimize) Gavur demezseniz sizin veya cemaatiniz gibi inanmayan veya düşünmeyen mümin kardeÅŸlerinize Kafir deyip onlarla savaÅŸmayı Ä°slam’ın bir emri gibi görmeye baÅŸlarsınız.

Ey inananlar! Yahudi ve Hıristiyanları dost edinmeyin. Onlar birbirlerinin dostudurlar. Sizden kim onları dost edinirse, kuşkusuz o da onlardandır. Şüphesiz Allah, zalimler topluluğunu doğru yola iletmez. (Mâide / 51)

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.